Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, 2. Küresel Tarım Forumu’na katıldı
Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği’nin (AGRICITIES) Samsun’da düzenlediği 2. Küresel Tarım Forumu’na katılan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Aziz, “Sakarya, üreten, tarımla kazanan, kazandıran bir şehir olmaya devam ediyor. Sakarya’mızın geleceği.”
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Şanlı, Uluslararası Tarım Kentleri Birliği (AGRICITIES) tarafından bu yıl Samsun Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 2. Küresel Tarım Forumu’na katıldı. 18 ülkeden belediye liderleri ve yerel yöneticilerin bir araya geldiği forumun ilk oturumunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve TARIMLAR Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahim Altay, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, ülkemiz ve dünya tarımı hakkında konuştu.
“Tarım ekonominin en önemli sektörüdür”
Cumhurbaşkanları toplantısında konuşan Şanlı, kent genelinde yapılan tarım yatırımlarına değinerek, “İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmesinden bu yana en değerli geçim kaynağı olan tarım, her dönemde hassasiyetle varlığını sürdürmüştür. Tarım, ekonominin en değerli kolu konumundadır.Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak bu nedenle projelerimize azami değer veriyoruz.’Kim Kim Varsa’ mottosuyla tarlalarımızı sürüyor, çapalıyor, gübreliyor, bakımını yapıyoruz. tarlada izi yoktur, harmanda yüzü yoktur’. “Eğer çok çalışırsan, ne kadar verirsen ver, sana kat kat fazlasını verir. Bu nedenle Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak toprağa, tohuma yani tarıma değer veriyor, tüm imkanlarımızı sunuyoruz.”
“Merkezimize bir de ziraat lisesi kazandırıyoruz”
Sakarya’da hayata geçirilen tarım projeleriyle ilgili konuşan Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak tarımsal üretim ve hayvancılıkta mevcut sistemi desteklemek, yeni yolların yaygınlaşmasını sağlamak ve en önemlisi de tarım ve hayvancılıkta mevcut sistemi desteklemek için birçok projeye imza atıyoruz. hem ilimiz hem de ülkemiz için yeni bir tarım modeli oluşturmak.Bu fikirle 30 yıldır vahşi depolama alanı olarak kullanılan 500 dekarlık bir alanı rehabilite ederek Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezini kurduk. İnsan sağlığı, çevre ve Sakarya nehri için önemli bir tehdit oluşturan Erenler’de 16 derslikli Ziraat Lisesi sayesinde geleceğin tarım branşında taraf olacak bir nesil yetiştirmeyi planlıyoruz.”
“Türkiye’de kendi alanında ilk olan bir projemiz var”
Sakarya’da hayata geçirdikleri örnek tarım projelerini anlatan Büyük, “Türkiye’de alanında ilk olan bir projemiz var. Sera Mükemmeliyet Merkezimiz ile örtü altı tarımın en gelişmiş örneklerinden birini sunuyoruz. 53 bin metrekare alana kurduğumuz tesis ile uzun üretim.Jeotermal ısıtmalı topraksız tarım ile organik üretim gerçekleştirdiğimiz serada 2022 yılının 6 ayında 700 ton eser hasadını gerçekleştirdik. Domatesin yanı sıra çilek üretiminde de verimli bir hasat dönemi geçiriyoruz.Pamukova’da bulunan Çilek Üretim Merkezimizde 2022 yılında 18 dönüm alanda 30 tonluk bir üretim gerçekleştirdik” dedi.