Avukatlardan ‘CMK ücreti’ne tepki: Emeğimizin sömürüldüğünün kanıtı
İZMİR – CMK fiyatları, ceza yargılamasının en değerli unsuru olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların son dönemde en çok tartıştığı konulardan biri olmuştur. Taban fiyat tarifesine bile yaklaşamayan fiyatlarla “CMK zorunlu savunması” yapmak zorunda kalan avukatlar, CMK hizmetleri karşılığında ücret almakta, bir yandan yüksek vergilere tabi olmakta, diğer yandan ise, Günümüzün enflasyon ortamında uzun süredir maaş alamadıkları için hızla erozyona uğruyorlar. Son olarak yine değerleme oranı dikkate alınarak fiyatlara sadece yüzde 58 oranında zam yapılınca İzmir Barosu hem kentteki hem de Türkiye’deki meslektaşları için harekete geçti.
AVUKATLAR İŞ BAŞINDA: CMK RANDEVU SİSTEMİ DEVRE DIŞI BIRAKILDI
Baro Başkanı Avukat Sefa Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri, Resmi Gazete’de yayımlanan CMK Atamalarına Yapılacak Ödemelere İlişkin Ücret Tarifesinin “avukatların emeğinin sömürülmesinin belgesi” olduğunu belirterek, İzmir Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı. . İzmir Barosu Yönetim Kurulu, aldığı kararla kadın ve çocuklara yönelik şiddet ve istismara ilişkin evraklar ile diğer acil konular dışında otomatik CMK atama sistemini de kapattı.
Eyleme ilişkin yapılan açıklamada, yeniden değerleme oranı dikkate alınarak açıklanan tarifeyle CMK vergi fiyatlarına yalnızca yüzde 58 oranında zam yapıldığı belirtilerek, şöyle denildi: “Ülkemizde yaşanan benzeri görülmemiş ekonomik çalkantı sırasında, bu durum ortadadır. peş peşe yapılan asgari ücret artışlarının vatandaşların yaşadığı mağduriyetleri gidermeye dahi yetmediğini, aynı dönemde “CMK ücretlerine ilişkin hiçbir artış yapılmayan yeni düzenleme asla kabul edilemez.”
‘AYLIK KAZANCI ASGARİ ÜCRETE GELMEYEN MESLEKTAŞLARIMIZ VAR’
Bir hafta süreceği söylenen sistem kapatma ve oturma eylemi kapsamında avukatlar her gün adliyedeki Baro Vestiyeri önünde bir araya geliyor. Öte yandan Türkiye’deki tüm baro başkanlarının konuyu değerlendirmek üzere bugün Baro’da toplanacağı öğrenildi.
Avukatlardan Görkem Baş, kendisinin ve diğer meslektaşlarının yaşadığı sıkıntıları Gazete Duvar’a anlattı. Baş, 2 yıldır avukatlık yaptığını belirterek, “Sadece CMK fiyatlarına değil, Türkiye’de memurlara yapılan zamlara da baktığımızda taban fiyat ile memur zamları arasında büyük bir fark olduğunu görüyoruz. Genç bir avukat mesleki faaliyetini sürdürürken bile bırakın memur maaşını, asgari ücreti bile alamıyor.” Bunu elde etmek zordur. Bugün asgari aylık fayda bedelini bulamayan meslektaşlarımız var. CMK’ya baktığımızda artış oranı Türkiye enflasyonunun çok altında. Bu CMK tarifesi küçük artışlarla gelen bir durumda. Geçen yıl oldukça büyük bir artış yapılmıştı ama o artış bile avukat ücretidir. “Çabalarına bakıldığında hiçbir şey söylemiyordu” dedi.
‘BAKANLIK ÖDEMEYİ ZAMANINDA YAPILMAZ, CMK ÜCRETLERİ GECİKİR’
CMK fiyatlarında vergi indirimlerine dikkat çeken Baş, “Devletten yaptığımız tahsilatlarda yüzde 20 KDV, yüzde 20 stopaj kesiliyor. Soruşturma aşamasında bir gece karakola gittiğimizde bu vergileri ödüyoruz. Yol ve yemek masraflarımızı hesaplarsanız zaten avukatın hiçbir şeyi kalmıyor. Bu anlamda CMK ücretleri uygulanabilir seviyenin çok altına düştü” dedi. Öte yandan Baş, bedellerin bakanlık tarafından geç ödendiğini belirterek, “Adalet Bakanlığı’nın hukuk mesleği ve avukatlar üzerinde büyük baskısı var. Bugün Barolar Birliği ve İzmir Barosu’nun da Adalet Bakanlığı’ndan alacakları var. Bu yardımlar zamanında ödenmiyor. Yani bugün CMK görevine gitsem bile 4-5 ay sonra maaşımı alabiliyordum. “Bunun nedeni bakanlığın barolara gerekli ödemeleri yapmamasıdır” dedi.
Son olarak avukatların taleplerini yineleyen Baş, “En az yüzde 90 oranında zam istendi. Ödemelerin zamanında yapılmasını istiyoruz. Emeğimizin karşılığını talep ediyoruz. Türkiye’nin siyasi iklimi dikkate alındığında sadece avukatlar üzerinde değil, barolar üzerinde de ciddi bir baskı var. Biz de bu baskının ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. “Hukuk mesleğinin özgür ve rahat bırakılmasını talep ediyoruz” dedi.